top of page
shockwavetherapie-8.jpg

Hielspoor en peesplaatontsteking

Hielspoor of ook wel peesplaatontsteking zijn veel voorkomende voetklachten.  In de meeste gevallen is er sprake van een beginnen hielspoor en dit noemen we ook wel fasciitis plantaris (peesplaatonsteking).

Wat is een klassiek hielspoor?

Een hielspoor (medische term: spina calcaneï) is een aanhangsel aan het hielbot dat zich gevormd heeft door kalkafzetting aan de hiel. De hielspoor zelf veroorzaakt geen pijn. Maar hierdoor ontstaat irritatie van het weefsel onder de voet en veroorzaakt peesplaatklachten.

De term hielspoor wordt dus ook vaak gebruikt om diverse problemen in de hiel aan te duiden. Men kan ook gewoon last van pijn in de hiel hebben, zonder dat er zich dus botaansporing heeft gevormd.

Administratie-profiel.jpg

Afspraak maken

Wil jij meer weten of een afspraak maken laat dan jouw gegevens achter op het aanmeldformulier en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug.

Je kunt ook bellen naar 050-3182164 of mailen naar receptie@medisupport.nl

Wat is Fasciitis Plantaris (peesplaatontsteking)?

De Plantaire Fascia is de bindvezelband (of peesplaat) die onder de voet van de tenen naar het hielbot loopt. De irritatie vindt vaak plaats op het aanhechtingspunt van de vezelband en het hielbot (calcaneus).

Kenmerken van hielspoor klachten

Hielspoor wordt gekenmerkt door een felle, aanhoudende pijn onder de hiel, vooral bij het opstaan in de ochtend (ook wel ochtendstijfheid) of na langdurig zitten. Ook kan bij verergering van klachten de achillespees en de gehele hak pijnlijk worden.

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor valt onder de noemer: overbelastingsblessure. De vezelband/peesplaat (Plantar Fascia) onder voet wordt vanwege overbelasting langdurig uitgerekt tijdens het lopen. De aanhechting van de vezels aan het hielbot komt onder grote spanning te staan en het botvlies gaat ontsteken.

 

Het uitrekken van de vezelband komt vooral voor bij mensen die:

  • Veel lopen of staan

  • Zeer frequent hardlopen met weinig interval, rust momenten

  • Een hoog lichaamsgewicht hebben

  • Chronische stijfheid in achillespees of kuitspieren

  • Status na zwangerschap (hormonaal)

  • Status na chemo kuren

  • Diabetes patiënten

 

Overpronatie kan een rol spelen bij de pijnlijke hiel. Het doorzakken van de voetboog veroorzaakt een voortdurende, onnatuurlijke over-rekking van de Plantar Fascia. Als de Achilles en kuitspieren niet soepel zijn, betekent dit nog eens een extra belasting op de Plantar Fascia.

Onze behandelmogelijkheden bij Shin splits

Shockwave therapie is een zeer succesvolle behandeling vooral bij hielspoorklachten.

Deze hielspoor behandeling is gebaseerd op geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn hoog energetisch en prikkelen het aangetaste peesweefsel. Onderzoek wijst uit dat deze prikkeling het weefsel een genezingsreactie in gang zet, in plaats van maar eindeloos te blijven ontsteken. Als de behandeling aanslaat zijn niet meer dan 4-6 behandelingen nodig.

 

Deze hielspoor behandeling zelf is enigszins pijnlijk. De intensiteit kan echter aangepast worden wat de patiënt aangeeft. Meestal wordt vrij laag begonnen, en wordt de intensiteit opgevoerd als er minder pijn aanwezig is. De pijn na de behandeling verschilt. De ergste pijn is weg zodra de behandeling stopt, maar sommige patiënten hebben nog enkele uren tot dagen een wat zeurende napijn.

 

Nabehandeling na shockwavetherapie
Als de shockwavetherapie heeft plaatsgevonden en de klachten zijn duidelijk verminderd, is het zinvol om ook de oorzaak van de klacht te behandelen. Vaak zullen we een ieder met deze klachten begeleiden met medische trainingstherapie om ook op sportniveau klachtenvrij te blijven.

Fysiotherapie

Heb je tijdens het dagelijks leven of met sporten last van pijnklachten of bewegingsbeperkingen? Maak dan even een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten. Wij krijgen je weer snel op de been!

bottom of page