wat-is-shockwavetherapie-groningen

Wat is shockwavetherapie

FSWT (gefocusseerde) en RSWT (radiale) shockwave

Er zijn momenteel twee vormen van shockwave therapie: FSWT ( gefocusseerde shockwave) en RSWT (radiale shockwave). Thetra heeft beide apparaten in de praktijk en maakt gebruik van beide technieken die elk hun eigen toepassingsgebied hebben. Afhankelijk van het type klachten wordt een keuze of combinatie gemaakt van behandeling met een of beide apparaten.
Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat shockwave-therapie vaak erg goede resultaten geeft. Chronische pijn wordt veelal veroorzaakt door ontstekingen en/of verkalking van een spier, pees of slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (triggerpoints) kunnen veel pijn veroorzaken.

De radiale shockwave
Dit apparaat verdeeld de energie over een groter oppervlak. Omdat er hier geen focus is, kan de energie dus ook niet specifiek worden gericht op een aandoening. Het energie niveau van deze apparaten is laag tot gemiddeld en heeft daardoor een kleinere behandeldiepte. De radiaal shockwave therapie is door zijn grotere oppervlakteverdeling en geringere dieptewerking uitermate geschikt voor behandeling van myofasciale triggerpoints, pijnvermindering, verlaging van de spiertonus en diverse spier en pees aandoeningen.

De FSWT  of gefocusseerde shockwave
Dit apparaat produceert een gemiddeld tot hoog energieniveau met een diepere werking dan de radiale shockwave. De maximale energie wordt bereikt op een specifiek geconcentreerd (gefocusseerd) punt in het lichaam. Dit is noodzakelijk bij behandeling van bot, diepe calcificaties, behandelingen rond de heup, en alle aandoeningen die op radiale shockwaves onvoldoende reageren.

De hoogenergetische akoestische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied. Ze stimuleren op die manier het aanwezige herstelmechanisme van het lichaam. Het FSWT shockwave apparaat zoals bij Thetra gebruikt, wordt gekenmerkt door twee principes: de geproduceerde schokgolf is gefocusseerd en heeft bovendien een hoog piekvermogen. Een zeer hoog energie niveau wordt geconcentreerd en precies gefocust op het lichaamspunt.

Shockwave achtergrond en werking
Shockwave therapie is een techniek waarbij de fysiotherapeut met schokgolven (hoge intense geluidsgolven) pijnlijke zones behandelt. Deze (hoogenergetische) geluidsimpulsen verplaatsen zich via een apparaat vanaf de buitenkant van het lichaam (extracorporaal) naar het gebied dat wordt behandeld. Hierdoor verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie van het pijnlijke gebied. Zo wordt het lichaam gestimuleerd om te herstellen en neemt de pijn af. Direct na de behandeling voel je dat de pijn verminderd is en dat je beter kunt bewegen. Shockwave therapie is een manier om het zelf genezend vermogen van het lichaam te prikkelen.

Shockwave therapie wordt vandaag de dag door  orthopeden de ‘niet invasieve chirurgie’ genoemd, omdat zonder de huid te openen de shockwave de structuur van weefsel kan veranderen. Het collageen aandeel in een weefsel wordt verbeterd. Het vaatbed wordt uitgebreid via nieuwvorming en  kalkafzettingen kunnen worden opgelost. In de Cardiologie behandelt men momenteel in diverse klinieken in Europapatiënten met Angina Pectoris met deze therapie. Er wordt gebruik gemaakt van shockwaves direct op het hart om zuurstof tekorten op te heffen. Dit zogeheten‘tissue remoddeling’ is één van de belangrijkste werkingen en dit effect is ook terug te zien bij huiddefecten (diabetic ulcer) en bij fibroserende processen als m. Dupuytren.
Bij klachten van het bewegingsapparaat zien we na shockwave therapie de belastbaarheid toenemen en de functie herstellen.


Behandeling van trigger points met radiale shockwavetherapie

Voor het lokaliseren en behandelen van triggerpoints is radiale shockwavetherapie uitermate geschikt en wordt vaak in combinatie met andere therapievromen gebruikt, zoals die van de MSK-arts. Deze behandeling is doeltreffend om spierspanning te reduceren en triggerpoints te elimineren.

Wetenschappelijke artikelen


gefocusseerde-radiale -shockwavetherapie-thetra