Schouder verkalking

Schouder verkalking  / pees calcificatie

Schouderverkalking is vaak goed behandelbaar met shockwavetherapie. Verkalking van een spier is de afzetting van kalk in een spier wat kan leiden tot verbening en botvorming in de spier. We noemen dit ook wel calcificatie. Het kan in alle pezen van het lichaam gebeuren. In de schouder worden de pezen van de Rotator Cuff aangetast.

Wat is de rotator cuff?
De rotator cuff of het rotatorenmanchet is de sterke peeskap die het schoudergewricht omsluit (rotator = draaien, cuff = omslag).

Het bestaat uit vier pezen, die samen één groot peesblad vormen. Die pezen zijn de uitlopers van vier spieren die het schouderblad met de bovenarm verbinden. Ze zitten alle vier vast aan de kop van de bovenarm (de humeruskop). Boven die bovenarmkop steekt het schouderdak uit. Dat is een benig uitsteeksel aan de bovenkant van het schouderblad.

Door een chronische of acute overbelasting kunnen spieren of pezige structuren van de rotator cuff ontstoken raken of beschadigd worden. Dat gebeurt meestal tijdens activiteiten waarbij men de handen boven het hoofd beweegt (bijvoorbeeld schilderen, behangen…) of waarbij een grote trekkracht op het schoudergewricht uitgeoefend wordt door extreme bewegingen zoals bij sommige sporten (bv. tennis, zwemmen, basketbal, handbal en volleybal, werpsporten…). Bij felle of langdurige pijn moet u altijd een arts raadplegen.

Mogelijke letsels van de rotator cuff

  • Inklemming van de pezen (impingement). Bij het bewegen van de arm en de schouder moeten de pezen van de rotator cuff in de nauwe ruimte tussen het dak van het schouderblad (acromion) en de bol van de bovenarm (humeruskop) glijden. Wanneer er onvoldoende ruimte is tussen het schouderdak en de schouderkop, kunnen de schouderpezen ingeklemd raken. Deze inklemming doet het peesblad ontsteken, verdikken en in een verder stadium zelfs scheuren. Vaak zijn ook de slijmbeurzen ontstoken (bursitis).
  • (rotator cuff ruptuur)Een peesscheur kan ontstaan door een plotse abnormale belasting (een hevige trekbeweging, kneuzing door val) of na een schouderluxatie (schouder uit de kom).Meestal ontstaat een rotator cuff scheur geleidelijk aan door ontsteking en verzwakking van de pees door langdurig inklemmen tegen het dak van het schouderblad.
  • Verkalkingen in het peesblad (rotator cuff calcificatie). Schouderpijn kan ook het gevolg zijn van een verkalking in het schouderpeesblad. Deze verkalkingen geven een constante zeurende pijn gedurende jaren. De pijn kan plots extreem erg worden bij ‘uitbreken’ van de verkalking.

Bij wie komt kalkafzetting in de schouder vooral voor?imagesGIH2V50C
Er wordt aangenomen dat bij 3 tot 5% van de bevolking deze kalkafzettingen waargenomen kunnen worden. Bij eenderde tot de helft van deze mensen komt het tot klachten in de schouder. Iets vaker bij vrouwen en vaak tussen het 40e en 55e levensjaar. Kalkafzetting in de schouder komt niet of zeer zelden voor bij kinderen en ook niet of zelden op hogere leeftijd (>75 jaar). Het is iets dat zich op een gegeven moment vormt en in principe ook weer vanzelf oplost. Dit kan echter zeer lange tijd (van enkele maanden tot jaren) duren.

Wat zijn de klachten van een kalkafzetting in de schouder? letsels van de rotator-cuff?
Vaak felle pijn in de voor- en zijkant van de schouder, vaak uitstralend naar de voor- en zijkant van de bovenarm.

De pijn is het ergst als u de arm boven schouderhoogte beweegt (vooral bij bewegingen van 60 tot 120°), bijvoorbeeld om iets uit een hoge kast te pakken, de was op te hangen, een bal op te gooien enzovoorts. Ook draaien van de arm in zijwaarts geheven stand geeft pijn. Ook ’s nachts kan het pijn doen, vooral als u op de schouder ligt. • Bewegingsbeperking • Ook de kracht in de schouder kan verminderen. • Dikwijls is er bij letsels aan de rotator cuff sprake van een lichte instabiliteit van het schoudergewricht: de kop van de bovenarm zit niet meer optimaal op zijn plaats.

Behandeling
Rust en oefentherapie. Stop tijdelijk met de activiteit die de pijn veroorzaakt (vooral vermijden van bovenarmse bewegingen). Het schoudergewricht is erg gevoelig aan verstijving en verzwakking. Daarom is het verstandig de schouder te blijven gebruiken, maar grote belasting ervan te vermijden. Raadpleeg de fysiotherapeut voor specifieke oefeningen om de schouder en het schouderblad te trainen, oefenen.• IJs • Pijnstiller • Cortisone injectie Een inspuiting in het schoudergewricht of in de slijmbeurs met cortisone en een plaatselijke verdovend middel. Door deze geneesmiddelen verdwijnen de pijn en de ontsteking van de slijmbeurs en de pees. In lichte gevallen kan dat genoeg zijn om het probleem op te lossen.Deze injecties kunnen tot maximaal drie keer gegeven worden; meer injecties met corticosteroiden kunnen een slecht effect op de pezen hebben, waardoor deze eerder scheuren.

Extracorporale shockwave therapie(ESWT)
Als de verkalking niet spontaan oplost, kan geprobeerd worden om het oplossingsproces te versnellen door met gefocuseerde shockwavetharpie (ESWT) op de verkalking te schieten. Door de shockwavetherapie wordt de doorbloeding gestimuleerd en er wordt een regeneratieproces op gang gebracht door het lichaam zelf, specifiek in de diepte alleen op de aanhechtingsplaats van de pees op het bot.De behandeling is niet pijnloos, maar kan direct na de behandeling wel voor pijndemping zorgen. Middels echografie kan het proces in de gaten worden gehouden, tevens dient echografie voor de juiste plaatsbepaling voor de shockwavetherapie.